Što su meke vještine i kako ih unaprijediti?

Kroz obrazovanje učimo znanja i vještine koje će nam biti potrebne za posao i karijeru kasnije u životu. Znanje iz osnove škole proširujemo u srednjoj, gdje neki već tada odlučuju za usmjerenje u neku struku. Oni koji završe na fakultetu se, isto tako, pripremaju za neka specifična zanimanja. Svima je zajedničko da imaju neka posebna znanja za ono čime se žele baviti, ali nešto ih ipak razlikuje. Riječ je o soft vještinama (soft skills), koje se najčešće ne uče tijekom formalnog obrazovanja, a upravo njih poslodavci najviše traže. 

To su vještine snalaženja u društvenim situacijama, razumijevanje drugih i onoga što drugi traže od vas, načina komunikacije ili uklapanja u neku sredinu. 

 

Ovim vještinama zapravo nadograđujete sebe kao ‘društveno biće’ jer učite biti dijelom veće, manje, poznate ili nepoznate grupe, kako jasno reći što mislite i kako napraviti da ostali shvate što govorite.

Upravo sve navedeno i poslodavci najviše gledaju prilikom odabira kandidata za novi posao, zato što osim što ste možda veoma sposobni obaviti stručni dio posla, za većinu zanimanja danas je važno i kako djelujete u kolektivu, na koji način razgovarate i kako se odnosite s nepoznatim ljudima, mogućim klijentima. Odabrali smo tri soft vještine koje danas poslodavci najčešće traže, a otkrili smo i način kako ih možete usavršiti.

Komunikacijske vještine

Možda nećete misliti da je način na koji se pozdravljate, kako se upoznajete s drugim ljudima ili kako postavljate pitanja od neke velike važnosti, sve dok se po prvi puta ne nađete u situaciji gdje će se to najviše ocjenjivati, na primjer, na razgovoru za posao. Pojedinac s dobro razvijenim komunikacijskim vještinama nije neugodan, izbjegava tišinu u razgovoru te, najvažnije, ostavlja dobar dojam.

U komunikacijske vještine spada i pismeno izražavanje (npr. u pisanju mailova), razumije neverbalnu komunikaciju, zna slušati sugovornika i može sudjelovati u žustroj raspravi bez vikanja. S ovim vještinama neki su rođeni, neki ih razvijaju kroz različite izvannastavne aktivnosti tijekom školovanja, a oni koji to nisu, mogu ih vrlo jednostavno naučiti na različitim tečajevima.

Pregovaračke vještine

Pregovori su vrsta dijaloga kojima je cilj riješiti nesporazume, dogovoriti se i nagoditi se. Pregovaranjem se dolazi do nekog zajedničkog cilja, a to je nekakav ishod koji će odgovarati objema zainteresiranim stranama. Vještine pregovaranja ste u životu možda koristili kada ste tražili od roditelja džeparac, cjenkali se na tržnici ili kada ste se na faksu dogovarali tko će uzeti koju temu za seminar.

Ovu vještinu poslodavci cijene iz razloga što za njih to znači budući poslovni dobitak. Ako na razgovoru za posao dobro iskažete svoje pregovaračke vještine, poslodavac će biti siguran da ćete u budućnosti tako pregovarati i za njega. Slično kao i s komunikacijskim vještinama, neki jednostavno ‘to imaju’, dok drugi vrlo jednostavno mogu razviti tu vještinu.

Prezentacijske vještine

Držali ste prezentaciju u školi ili na faksu barem jednom u životu, zar ne? Onda znate kako se osjećate i kako to izgleda. Neki ljudi su ‘tremaši’ i ne vole takve javne nastupe, dok drugi jednostavno znaju kako iskoristiti centar pozornosti i poslati poruku.

Osim u tom smislu, prezentacijske vještine koriste se i prilikom predstavljanja sebe novim ljudima, predstavljanja novog mobitela roditeljima kada ih žicate da vam ga kupe, ali i na razgovoru za posao. Tamo predstavljate ono što jeste, što ste naučili, za što ste sposobni i spremni.

Iznimno je bitno kako se predstavljate jer poslodavcu na taj način pokazujete kako ćete predstavljati njegov proizvod budućim klijentima. Ako mislite da niste dobri u tome, možete biti bez brige, jer i to se može naučiti na dodatnim edukacijama.

Sve navedene vještine upoznat ćete i usavršiti sudjelovanjem u našem programu osposobljavanja. Program je osmišljen  kako bi pomogao nezaposlenima, uz one specifične, razviti i soft, meke vještine koje su im potrebne za pronalazak posla. 

 

Sudjelovanje u programu je besplatno, a prijaviti se možete putem naših web stranica ili pozivom na broj telefona +385913216547!

Leave A Comment